Hoofdinhoud

Kom mee op windexcursie op zaterdag 8 juli 2023

nieuws
27-06-2023

Op zaterdag 8 juli gaan we opnieuw op windexcursie. Dit keer nemen we u mee naar Windpark Ospeldijk in de gemeente Nederweert. De lokale Coöperatie Zuidenwind en de experts van Bosch & van Rijn begeleiden de hele dag. 
 
Zowel vanuit ’s-Hertogenbosch als uit Oss vertrekken bussen en tijdens de middag voorzien we een lunch. De windexcursie is gratis. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar communicatie@duurzamepolder.nl.  


Achtergrond Windpark Ospeldijk 

In samenwerking met Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) bouwde Energiecoöperatie Zuidenwind in Nederweert vier windturbines aan de Ospeldijk. Twee turbines zijn eigendom van Zuidenwind en twee windturbines zijn van de Waterleiding Maatschappij Limburg. 
 
De vier windmolens staan er sinds 2021 en leveren jaarlijks circa 45 miljoen kWh aan groene stroom. Dat is voldoende voor 16.000 huishoudens. De energie opgewekt in het Windpark Ospeldijk wordt gebruikt voor de elektriciteitsbehoefte van alle pompstations van de Waterleiding Maatschappij Limburg. Hiervoor verkoopt Zuidenwind de stroom van haar twee windturbines aan de Waterleiding Maatschappij Limburg. De groene stroom van Ospeldijk is meer dan voldoende voor de verduurzaming van de hele drinkwatervoorziening in Limburg. 
 
Zuidenwind is een coöperatie van burgers die een duurzame samenleving dichterbij willen brengen. De coöperatie is opgericht in 2011, telt zo’n 700 leden en werkt voornamelijk in Zuid-Nederland. Het hoofddoel van de coöperatie is: meer windenergie realiseren. Dat doen ze samen met de lokale bevolking volgens de Zuidenwindmethode. De rendementen van hun molens vloeien naar de lokale gemeenschap en de leden van de coöperatie. 


Praktische informatie over de windexcursie 

De windexcursie start rond 10:30 uur en eindigt om 16:30 uur. U kan opstappen in Oss of ’s-Hertogenbosch en wordt daar ook opnieuw afgezet bij thuiskomst. Onderweg wordt lunch voorzien. Bij inschrijving bezorgen we u de exacte opstapplaatsen en -tijden.  

 

 • 10.30 uur Verzamelen bij vertreklocatie ’s-Hertogenbosch
 • 11.00 uur Verzamelen bij vertreklocatie Oss

 • 10.45 uur Vertrek naar Ospeldijk per bus. 
  Op de bus krijgt u een toelichting over windenergie, en verzamelen we samen de vragen voor de Coöperatie Zuidenwind en voorzien we een windquiz.

 • 12.30 uur Aankomst bij Ospeldijk 
  Met geluidmeters en experts op verschillende afstanden van de molen het geluid meten en beleven. Ruimte voor gesprek en beantwoorden vragen. Begeleiding door o.a. experts van Bosch & van Rijn en coöperatie Zuidenwind. 
   
  Presentatie coöperatie Zuidenwind over: 
  • Rol van de coöperatie; 
  • Relatie met omwonenden mbt overlast? 
  • Ontstaan van het windpark; 
  • Opbrengsten van het windpark; 
  • Verdeling opbrengsten, o.a. richting bewoners.

 • 14.45 uur Vertrek naar ’s-Hertogenbosch / Oss 

 • 16.30 uur Aankomst in ’s-Hertogenbosch / Oss 

Wilt u mee op windexcursie?  

De windexcursie is gratis. U kunt zich inschrijven door een mailtje te sturen naar communicatie@duurzamepolder.nl. Geef bij de inschrijving aan op welke opstapplaats u wilt vertrekken: Oss of ’s-Hertogenbosch. Eventuele dieetwensen mag u ook per mail doorgeven. De exacte opstapplaatsen en -tijdstippen worden meegedeeld bij de inschrijving.